Programari : 0735.880.282

Homeopatia

Homeopatia dateaza de la sfarsitul secolului XVIII, fiind conceputa de medicul german Samuel Christian Friedrich Hahnemann (1755-1843) ca o alternativa la metodele traditionale practicate in acea perioada. El s-a bazat pe conceptul conform caruia orice boala trebuie sa fie tratata astfel incat sa ajutam forta vitala a organismului sa refaca organismul si echilibrul acestuia. Urmare a acestei concept, el a dezvoltat homeopatia ca metoda ce actioneaza in sensul stimularii propriilor mecanisme de aparare si reglaj ale organismului.

Medicamentele homeopatice sunt alcatuite din substante naturale apartinand celor trei regnuri: animal, vegetal si mineral si se prepara printr-un procedeu specific de diluare si potentare/dinamizare. Substantele sunt diluate in apa si alcool intr-o proportie bine determinata, succesiv, de foarte multe ori si are ca scop scaderea toxicitatii preparatelor. Dupa fiecare operatiune de diluare, solutia este supusa unui proces de agitare intensa (dinamizare) pentru diminuarea fortelor de coeziune ale particulelor si pentru eliberarea virtutilor substantei respective. Acest procedeu de preparare prin diluare si dinamizare succesiva este specific homeopatiei, avand ca rezultat medicamentul homeopatic.

 Aceste medicamente stimuleaza capacitatea naturala de vindecare a organismului, mecanismul de actiune fiind unul energetic si nu biochimic, ca in cazul medicamentelor obisnuite. Medicamentele homeopate, in dilutia finala la care se administreaza, pot ajunge sa nu mai contina nicio molecula din substanta activa initiala ci doar informatia energetica obtinuta de la aceasta prin procesul de preparare. Informatia din aceste medicamente produce efecte similare cu ale bolii pe care o trateaza si este utilizata astfel de catre organism pentru a lupta impotriva bolii.

Hahnemann a avut convingerea – confirmata de cercetarile de ultima ora - ca aceste remedii sunt atat de eficiente pentru sanatatea organismului datorita metodei de preparare prin dinamizare.

Ca metoda terapeutica, homeopatia are numeroase avantaje, printre care putem enumera:

  • se bazeaza pe capacitatea proprie de vindecare a organismului pe care o intensifica la maximum, stimuland mecanismele de autoaparare si tendinta naturala de vindecare;
  • se bazeaza pe o abordare sistemica, holistica a organismului si pe mentinerea sanatatii persoanei ca un tot si nu pe tratarea unor simptome unitare, asa cum se intampla in medicina alopata;
  • are un pronuntat caracter profilactic, existand remedii indicate pentru o gama foarte larga de probleme cum ar fi prevenirea gripei, a complicatiilor la nastere, a emotiilor si tracului inaintea unui examen, etc.
  • se poate utiliza la orice varsta, de la copilul nou nascut pana la varstnici;
  • utilizeaza numai substante naturale in dilutii infinitezimale;
  • deoarece remediile homeopatice sunt foarte diluate, sansa aparitiei efectelor secundare este redusa. Singura reactie posibila a unui remediu este de a provoca o inrautatire de scurta durata a simptomelor inainte de a le ameliora;
  • lipsa nocivitatii;
  • eficienta ridicata si de lunga durata;
  • granulele homeopate sunt placute la gust, fiind apreciate de copii, ceea ce le face usor de administrat;
  • accesibilitate din punct de vedere al pretului;

La prima vizita la un homeopat calificat, acesta va va intreba despre antecedentele medicale, stilul de viata, regimul alimentar, ce va place şi ce nu va place, ce fire aveti, etc., toate acestea pentru a stabili tipul fizic si emotional care va caracterizeaza. Din cauza acestei discutii detaliate cu privire la multe aspecte care par sa nu aiba legatura directa cu motivul pentru care ati venit la medic, un consult homeopatic poate avea o durata mult peste cea obisnuita, ajungand si la 1 ora.

Pe baza analizei in detaliu a raspunsurilor date de dumneavoastra, medicul homeopat va alege remediul potrivit nu numai bolii cat mai ales personalitatii dumneavoastra deoarece homeopatia se adreseaza in principal persoanei si nu bolii pe care aceasta o are la un moment dat. Din acest motiv, se intampla frecvent ca pacienti suferind de aceeasi boala sa primeasca remedii diferite, functie de terenul fiecaruia (prin teren se intelege totalitatea factorilor ereditari, dobanditi, psihologici, tisulari care conditioneaza aparitia, evolutia si prognosticul maladiilor la fiecare individ).

Homeopatia se bazeaza pe faptul ca, de regula, oamenii se pot autoinsanatosi cu conditia sa aiba un regim de viata sanatos, sa se hraneasca si sa se ingrijească asa cum trebuie. Scopul tratamentului homeopatic este de a stimula autovindecarea. Astfel, un homeopat trateaza simptomele unei boli drept semne ca organismul lupta impotriva ei si va prescrie un remediu care, luat in doza mare, ar produce simptome similare.

Homeopatia isi pierde din eficacitate in cazul bolnavilor care prezinta transformari patologice de amploare, care depasesc capacitatea de autovindecare a organismului. Deasemenea, unii pacienti care au abuzat de antibiotice, hormoni, vaccinuri, medicamente, etc, obtin rezultate mult mai slabe deoarece consumul indelungat al acestor produse au diminuat capacitatea naturala a organismului de se regenera si autovindeca.

De mentionat ca in Romania homeopatia este recunoscuta oficial de Ministerul Sanatatii, alaturi de alte doua metode terapeutice (fitoterapia si acupunctura) si este practicata numai de catre medici care au absolvit un curs postuniversitar de specialitate.

In clinica Markov exista posibilitatea unica de a combina cele 2 metode de tratament, homeopatia si tratamentul Markov. Acestea actioneaza pe principii extrem de asemanatoare avand doar modalitati de administrare diferite, ceea ce face ca prin combinarea lor sa se obtina rezultate mult mai bune decat daca se aplica separat.

Decizia de a introduce tratamentul homeopat in combinatie cu tratamentul Markov se poate lua dupa primul consult al pacientului sau, dupa consultari ulterioare, oricand in timpul tratamentului, in functie de responsivitatea organismului si evolutia simptomatologiei in cursul tratamentului, neexistand o „reteta” universal valabila de tratament. Tratamentul trebuie condus prin monitorizarea continua a pacientilor si o comunicare cat mai buna medic-pacient in privinta evolutiei simptomatologiei, pentru a se putea decide conduita terapeutica cat mai benefica pentru pacient, in orice moment al evolutiei bolii.

Pentru exemplificare prezentam cazul unei paciente cu o tumoare la cap, aflata in tratament Markov de mai multe luni. Pacienta se simte mult mai bine in urma tratamentului dar, trecand printr-o perioada de stres prelungit, incepe sa prezinte tulburari de somn cu o caracteristica anume: reuseste sa adoarma dar, in jurul orei 3 dimineata se trezeste si nu mai poate adormi decat pe la ora 4, pana la ora 5:30, cand trebuie sa se trezeasca pentru a merge la serviciu. In intervalul cand nu poate adormi, are tot felul de ganduri legate de problemele pe care trebuie sa le rezolve, iar atunci cand se trezeste, este obodita si buimaca. In mod obisnuit, asemenea manifestari sunt considerate de medicina alopata neinteresante sau, in cel mai bun caz, ciudate. In medicina homeopata insa, exista un medicament care se adreseaza exact pacientilor care prezinta caracteristicile descrise anterior!

Rezolvarea problemelor acestei paciente a fost simpla si cu rezultate bune: a continuat tratamentul Markov dar a primit si un medicament homeopat adresat strict problemelor de somn descrise, care au si disparut la scurt timp.